Obowi─ůzek informacyjny RODO

Poni┼╝sza informacja stanowi zwi─Öz┼éy, zrozumia┼éy i przejrzysty skr├│t informacji zamieszczonych w Polityce Prywatno┼Ťci odno┼Ťnie Administratora danych, celu i sposobu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw w zwi─ůzku z tym przetwarzaniem, w formie wymaganej do spe┼énienia obowi─ůzku informacyjnego RODO. Szczeg├│┼éy dotycz─ůce sposobu przetwarzania i podmiot├│w uczestnicz─ůcych w tym procesie dost─Öpne s─ů we wskazanej polityce.

Kto jest administratorem danych?

Administratorem Danych Osobowych (dalej Administrator) jest firma “FLUID DESK Sp. z o.o.”, prowadz─ůca dzia┼éalno┼Ť─ç pod adresem: ul. Prosta 2b, 72-100 ┼üozienica, o nadanym numerze identyfikacji podatkowej (NIP): 8522350387, o nadanym numerze KRS: 0000113468, ┼Ťwiadcz─ůca us┼éugi drog─ů elektroniczn─ů za po┼Ťrednictwem Serwisu

Jak mo┼╝na skontaktowa─ç si─Ö z administratorem danych?

Z Administratorem mo┼╝na skontaktowa─ç si─Ö w jeden z poni┼╝szych sposob├│w

  • Adres pocztowy – FLUID DESK Sp. z o.o., ul. Prosta 2b, 72-100 ┼üozienica

  • Adres poczty elektronicznej – gdpr@partshelf24.com

  • Po┼é─ůczenie telefoniczne – +48 609 85 98 62

  • Formularz kontaktowy – dost─Öpny pod adresem: /kontakt

Czy Administrator powołał Inspektora Danych Osobowych?

Administrator wyznaczył Inspektora Ochrony Danych, którym jest Roman Jędrzejewski.

Z Inspektorem mo┼╝na si─Ö skontaktowa─ç poprzez:

  • mailowo pisz─ůc na adres e-mail: gdpr@partshelf24.com,
  • telefonicznie pod numerem: +48 609 85 98 62,
  • lub pisemniepisz─ůc na adres ul. Prosta 2b, 72-100 ┼üozienica.

Z Inspektorem Ochrony Danych mo┼╝na si─Ö kontaktowa─ç we wszystkich sprawach dotycz─ůcych przetwarzania danych osobowych.

Sk─ůd pozyskujemy dane osobowe i jakie s─ů ich ┼║r├│d┼éa?

Dane pozyskiwane s─ů z nast─Öpuj─ůcych ┼║r├│de┼é:

  • od os├│b, kt├│rych dane dotycz─ů
  • w przypadku rejestracji przy u┼╝yciu portali spo┼éeczno┼Ťciowych, za wyra┼╝on─ů ┼Ťwiadom─ů zgod─ů tych os├│b, z tych portali spo┼éeczno┼Ťciowych

Jaki jest zakres przetwarzanych przez nas danych osobowych?

W serwisie przetwarzane s─ů nast─Öpuj─ůce zakresy danych:

  • dane osobowe zwyk┼ée, podawane dobrowolnie przez osoby, kt├│rych dane dotycz─ů
    (Np. imi─Ö i nazwisko, login, adres e-mail, telefon, adres IP, itp.)
  • dane osobowe wra┼╝liwe, podawane dobrowolnie przez osoby, kt├│rych dane dotycz─ů

Szczeg├│┼éowy zakres przetwarzanych danych dost─Öpny jest w Polityce Prywatno┼Ťci.

Jakie s─ů cele przetwarzania przez nas danych?

Dane osobowe dobrowolnie podane przez U┼╝ytkownik├│w s─ů przetwarzane w jednym z nast─Öpuj─ůcych cel├│w:

  • Realizacji us┼éug elektronicznych:
    • Us┼éugi rejestracji i utrzymania konta U┼╝ytkownika w Serwisie i funkcjonalno┼Ťci z nim zwi─ůzanych
    • Us┼éugi Newslettera (w tym przesy┼éania za zgod─ů tre┼Ťci reklamowych)
    • Us┼éugi komentowania / polubienia wpis├│w w Serwisie bez konieczno┼Ťci rejestrowania si─Ö
  • Komunikacji Administratora z U┼╝ytkownikami w sprawach zwi─ůzanych z Serwisem oraz ochrony danych
  • Zapewnienia prawnie uzasadnionego interesu Administratora

Jakie s─ů podstawy prawne przetwarzania danych?

Serwis gromadzi i przetwarza dane U┼╝ytkownik├│w na podstawie:

  • Rozporz─ůdzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony os├│b fizycznych w zwi─ůzku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przep┼éywu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (og├│lne rozporz─ůdzenie o ochronie danych)
    • art. 6 ust. 1 lit. a
      osoba, kt├│rej dane dotycz─ů wyrazi┼éa zgod─Ö na przetwarzanie swoich danych osobowych w jednym lub wi─Ökszej liczbie okre┼Ťlonych cel├│w
    • art. 6 ust. 1 lit. b
      przetwarzanie jest niezb─Ödne do wykonania umowy, kt├│rej stron─ů jest osoba, kt├│rej dane dotycz─ů, lub do podj─Öcia dzia┼éa┼ä na ┼╝─ůdanie osoby, kt├│rej dane dotycz─ů, przed zawarciem umowy
    • art. 6 ust. 1 lit. f
      przetwarzanie jest niezb─Ödne do cel├│w wynikaj─ůcych z prawnie uzasadnionych interes├│w realizowanych przez administratora lub przez stron─Ö trzeci─ů
  • Ustawa z dnia 10 maja 2018 r. o ochronie danych osobowych (Dz.U. 2018 poz. 1000)
  • Ustawa z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (Dz.U. 2004 nr 171 poz. 1800)
  • Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. 1994 Nr 24 poz. 83)

Jaki jest prawnie uzasadniony interes realizowany przez Administratora?

  • W celu ewentualnego ustalenia, dochodzenia lub obrony przed roszczeniami ÔÇô podstaw─ů prawn─ů przetwarzania jest nasz uzasadniony interes (art. 6 ust. 1 lit. f) RODO) polegaj─ůcy na ochronie naszych praw, w tym mi─Ödzy innymi;
  • W celu oceny ryzyka potencjalnych klient├│w
  • W celu oceny planowanych kampanii marketingowych
  • W celu realizacji marketingu bezpo┼Ťredniego

Przez jaki okres przetwarzamy dane osobowe?

Co do zasady, wskazane dane osobowe s─ů przechowywane wy┼é─ůcznie przez okres ┼Ťwiadczenia us┼éugi w ramach prowadzonego serwisu przez Administratora. S─ů one usuwane lub anonimizowane w okresie do 30 dni od chwili zako┼äczenia ┼Ťwiadczenia us┼éug (np. usuni─Öcie zarejestrowanego konta u┼╝ytkownika, wypisanie z listy Newsletter, itp.)

W wyj─ůtkowych sytuacjach, w celu zabezpieczenie prawnie uzasadnionego interesu realizowanego przez Administratora, okres ten mo┼╝e ulec wyd┼éu┼╝eniu. W takiej sytuacji Administrator b─Ödzie przechowywa┼é wskazane dane, od czasu ┼╝─ůdania ich usuni─Öcia przez U┼╝ytkownika, nie d┼éu┼╝ej ni┼╝ przez okres 3 lat w przypadku naruszenia lub podejrzenia naruszenia zapis├│w regulaminu serwisu przez osob─Ö, kt├│rej dane dotycz─ů.

Kto jest odbiorc─ů danych w tym danych osobowych?

Co do zasady jedynym odbiorc─ů danych jest Administrator.

Przetwarzanie danych mo┼╝e jednak by─ç powierzone innym podmiotom, realizuj─ůcym us┼éugi na rzecz Administratora w celu utrzymania dzia┼éalno┼Ťci Serwisu.

Do podmiot├│w takich mo┼╝na zaliczy─ç mi─Ödzy innymi:

  • Firmy hostingowe, ┼Ťwiadcz─ůce us┼éugi hostingu lub us┼éug pokrewnych dla Administratora
  • Firmy, za po┼Ťrednictwem kt├│rych ┼Ťwiadczona jest us┼éuga Newslettera
  • Firmy serwisowe i wsparcia IT dokonuj─ůce konserwacji lub odpowiedzialne za utrzymanie infrastruktury IT

Czy Pa┼ästwa dane osobowe b─Öd─ů przekazywane poza Uni─Ö Europejsk─ů?

Dane osobowe nie b─Öd─ů przekazywane poza Uni─Ö Europejsk─ů, chyba ┼╝e zosta┼éy opublikowane na skutek indywidualnego dzia┼éania U┼╝ytkownika (np. wprowadzenie komentarza lub wpisu), co sprawi, ┼╝e dane b─Öd─ů dost─Öpne dla ka┼╝dej osoby odwiedzaj─ůcej serwis.

Czy dane osobowe b─Öd─ů podstaw─ů zautomatyzowanego podejmowania decyzji?

Dane osobowe nie b─Öd─ů wykorzystywane do zautomatyzowanego podejmowania decyzji (profilowania).

Jakie maj─ů Pa┼ästwo prawa zwi─ůzane z przetwarzaniem danych osobowych?

  • Prawo dost─Öpu do danych osobowych
    U┼╝ytkownikom przys┼éuguje prawo uzyskania dost─Öpu do swoich danych osobowych, realizowane na ┼╝─ůdanie z┼éo┼╝one do Administratora

  • Prawo do sprostowania danych osobowych
    U┼╝ytkownikom przys┼éuguje prawo ┼╝─ůdania od Administratora niezw┼éocznego sprostowania danych osobowych, kt├│re s─ů nieprawid┼éowe lub / oraz uzupe┼énienia niekompletnych danych osobowych, realizowane na ┼╝─ůdanie z┼éo┼╝one do Administratora

  • Prawo do usuni─Öcia danych osobowych
    U┼╝ytkownikom przys┼éuguje prawo ┼╝─ůdania od Administratora niezw┼éocznego usuni─Öcia danych osobowych, realizowane na ┼╝─ůdanie z┼éo┼╝one do Administratora.

    W przypadku kont u┼╝ytkownik├│w, usuni─Öcie danych polega na anonimizacji danych umo┼╝liwiaj─ůcych identyfikacj─Ö U┼╝ytkownika.

    W przypadku us┼éugi Newsletter, U┼╝ytkownik ma mo┼╝liwo┼Ť─ç samodzielnego usuni─Öcia swoich danych osobowych korzystaj─ůc z odno┼Ťnika umieszczonego w ka┼╝dej przesy┼éanej wiadomo┼Ťci e-mail.

  • Prawo do ograniczenia przetwarzania danych osobowych
    U┼╝ytkownikom przys┼éuguje prawo ograniczenia przetwarzania danych osobowych w przypadkach wskazanych w art. 18 RODO, m.in. kwestionowania prawid┼éowo┼Ť─ç danych osobowych, realizowane na ┼╝─ůdanie z┼éo┼╝one do Administratora

  • Prawo do przenoszenia danych osobowych
    U┼╝ytkownikom przys┼éuguje prawo uzyskania od Administratora, danych osobowych dotycz─ůcych U┼╝ytkownika w ustrukturyzowanym, powszechnie u┼╝ywanym formacie nadaj─ůcym si─Ö do odczytu maszynowego, realizowane na ┼╝─ůdanie z┼éo┼╝one do Administratora

  • Prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych
    U┼╝ytkownikom przys┼éuguje prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania jego danych osobowych w przypadkach okre┼Ťlonych w art. 21 RODO, realizowane na ┼╝─ůdanie z┼éo┼╝one do Administratora

  • Prawo wniesienia skargi
    U┼╝ytkownikom przys┼éuguje prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego zajmuj─ůcego si─Ö ochron─ů danych osobowych.